اینتل در برابر AMD؛ کدام شرکت پردازنده های بهتری می سازد؟

به گزارش وبلاگ ساختمان، زمانی که می خواهید بهترین پردازنده را برای کامپیوتر ویندوزی خود بخرید، باید بین پردازنده های شرکت اینتل یا AMD دست به انتخاب بزنید. اینتل تا همین چند سال قبل فاصله زیادی با رقیب خود داشت. اما AMD طی چند سال گذشته توانسته با عرضه پردازنده های قدرتمند و جذاب سروصدای زیادی راه بیندازد. با این وجود، نبرد بین اینتل و AMD هنوز هم برنده مشخصی ندارد.

اینتل در برابر AMD؛ کدام شرکت پردازنده های بهتری می سازد؟

با وجود ضعف ها و شکست های اینتل، این شرکت همچنان حرف زیادی برای گفتن دارد. در این میان باید به کمبود جهانی تراشه هم اشاره کنیم که منجر به کاهش عرضه پردازنده ها شده است. در هر صورت در ادامه به تفاوت های بین اینتل و AMD نگاهی می اندازیم تا ببینیم کدام یک از آن ها پردازنده های بهتری را راهی بازار می نمایند.

اینتل در برابر AMD - شرایط فعلی

اینتل و AMD در بازار نیمه رسانا سابقه ای طولانی دارند. البته باید خاطرنشان کنیم که اینتل یکی از قدیمی ترین غول های این بازار محسوب می گردد. AMD هم در ابتدا به عنوان فراورینماینده اینتل و دیگر شرکت ها وارد این بازار شد ولی مدتی بعد آغاز به طراحی چیپست های خود کرد و گزینه های ارزان تری نسبت به اینتل ارائه داد.

اولین پیروزی عظیم AMD زمانی رخ داد که نخستین چیپست x86-64 را در سال 2003 معرفی کرد و در این زمینه اینتل را شکست داد. حرکت به سمت معماری 64 بیتی نام AMD را بر سر زبان ها انداخت. به همین خاطر در دهه 2000 میلادی به یک جایگزین مقرون به صرفه مناسب برای اینتل تبدیل شد.

اینتل و AMD توافق نامه ای برای استفاده از مجوزهای یکدیگر امضا نموده اند. طبق این توافقنامه، اینتل به AMD اجازه می دهد که پردازنده های مبتنی بر معماری x86 را بسازد و از طرف دیگر AMD هم به اینتل اجازه داده که از مجموعه دستورالعمل های مربوط به معماری x86-64 استفاده کند. طی سال های گذشته، AMD در این رقابت همیشه چند پله پایین تر از رقیب خود بوده است.

اینتل سال ها قبل تکنولوژی Hyper threading را معرفی کرد ولی AMD در این زمینه و دیگر پیشرفت های مربوط به معماری پردازنده از رقیب خود عقب ماند. به همین خاطر حتی پردازنده های پایین رده اینتل در بیشتر اوقات می توانستند بعضی پردازنده های AMD دارای تعداد هسته های بیشتر را شکست دهند. اما در نهایت، شرکت AMD در سال 2017 از معماری Zen رونمایی کرد و اولین پردازنده های مبتنی بر این معماری با نام رایزن معرفی شدند.

در حالی که AMD با عرضه هر نسل جدید از پردازنده های رایزن پیشرفت های قابل توجهی در زمینه معماری را به ارمغان آورده است، اینتل در زمینه فناوری ساخت محصولات خود با مسائل زیادی روبه رو شده است. طی سال های گذشته پردازنده های اینتل همراه با فناوری ساخت 10 و 14 نانومتری راهی بازار شده اند و به همین خاطر با بهره گیری از ترفندهای مختلف و با وجود استفاده از فناوری های ساخت قدیمی، بهبودهای نسبی برای نسل های جدید پردازنده های خود به ارمغان آورده است. اما این ترفندها هم فقط تا حدی پاسخگو هستند و اینتل در این زمینه با محدودیت های گسترده ای روبرو است.

از طرف دیگر، شرکت AMD در حال حاضر از فرآیند ساخت 7 نانومتری برای چیپست های خود استفاده می نماید. برای چرایی این موضوع باید بگوییم که اینتل چیپست های خود را فراوری می نماید اما AMD فراوری پردازنده های خود را به شرکت های دیگری مانند TSMC می سپارد.

همچنین اینتل در این زمینه از سال ها تجربه ارزشمند بهره می برد و بنابراین با وجود بهره گیری از فناوری ساخت بسیار قدیمی تر، پردازنده های این شرکت همچنان عملکرد بسیار خوبی دارند. همچنین باید به تنوع گسترده پردازنده های اینتل اشاره کنیم که با قیمت های متنوع راهی بازار می شوند و در دورانی که کمبود جهانی تراشه مسائل زیادی را برای کاربران و شرکت ها ایجاد نموده، پردازنده های اینتل در بازار حضور گسترده ای دارند.

AMD چه پردازنده هایی را ارائه می دهد؟

تنوع پردازنده های AMD چندان زیاد نیست و اگرچه برای قیمت های مختلف کاربران می توانند دست به انتخاب بزنند، ولی در کل تنوع پردازنده های این شرکت به پای اینتل نمی رسد.

پردازنده های رده بالا و پرچم دار

اگر به دنبال خرید بهترین پردازنده های AMD هستید، با توجه به هدف خود به چند گزینه دسترسی دارید. به عنوان مثال اگر گیمر حرفه ای هستید، بهتر از Ryzen 9 5950X نمی توانید پیدا کنید. از طرف دیگر باید به Ryzen 9 5900X و Ryzen 7 5800X اشاره کنیم که کمی ضعیف تر محسوب می شوند.

اگر می خواهید پردازنده های رده بالا با گرافیک یکپارچه خریداری کنید، این شرکت مدتی قبل از Ryzen 7 5700G و Ryzen 7 5700GE رونمایی کرد که می توانند نظر شما را جلب نمایند. نسل های قبلی پردازنده های AMD مانند سری 3000 و سری 4000G هم حرف زیادی برای گفتن دارند.

از طرف دیگر، اگر به دنبال بهترین پردازنده های همه فن حریف این شرکت هستید، باید به سری Ryzen Threadripper نگاهی بیندازید. در حال حاضر بهترین پردازنده این سری Ryzen Threadripper 3990X نام دارد که از 64 هسته و 128 رشته یا thread بهره می برد. گفته می گردد نسل جدید این سری در سال جدید معرفی خواهند شد.

پردازنده های میان رده و پایین رده

اگرچه پردازنده های رده بالای AMD حرف زیادی برای گفتن دارند، اما این شرکت در زمینه پردازنده های مقرون به صرفه هم سروصدای زیادی راه انداخته است. در سری رایزن می توانیم به گزینه های تازه نفسی مانند Ryzen 5 5600X و گزینه های قدیمی تر مانند Ryzen 7 3800X و Ryzen 3 3100 اشاره کنیم.

بخشی از این پردازنده های میان رده و پایین رده از گرافیک یکپارچه بهره می برند. از بین گزینه های مقرون به صرفه نباید پردازنده های Ryzen 5 5600G و Ryzen 3 5300G را از قلم بیندازیم.

پردازنده های گرافیکی

در این زمینه AMD مزیت قابل توجهی نسبت به اینتل دارد. سال ها قبل AMD شرکت ATI را تصاحب کرد و با این کار به یکی از مهم ترین بازیگران بازار کارت گرافیک تبدیل شد. اگرچه در این بازار شرکت انویدیا همچنان حرف اول را می زند، اما سری تازه نفس Radeon RX6000 بار دیگر توان AMD را در بهبود معماری کارت گرافیک نشان می دهد. اگرچه کارت های گرافیک AMD در زمینه فناوری ردیابی پرتو همچنان ضعف هایی دارند، اما در هر صورت نمی توانیم جذابیت و توان بالای این محصولات را کتمان کنیم.

سرور و دیگر حوزه ها

با وجود اینکه بخش اصلی تمرکز AMD معطوف به بازار کاربران است، اما در زمینه سرورها هم محصولاتی راهی بازار نموده است. از بین مهم ترین محصولات این شرکت در این حوزه می توانیم به پردازنده های سری EPYC و شتاب دهندگان گرافیکی سری Instinct MI اشاره کنیم که برای سرورها مورد استفاده قرار می گیرند. لازم به ذکر است AMD مدتی قبل شرکت Xilinx را تصاحب کرد که یکی از نام های عظیم در حوزه شبکه محسوب می گردد و گویا AMD میخواهد توجه بیشتری به این بازار نشان بدهد.

اینتل چه پردازنده هایی را ارائه می دهد؟

اینتل سابقه بسیار زیادی در بازار پردازنده دارد و به همین خاطر تنوع پردازنده های این شرکت هم بیشتر است. تقریبا در تمام محدوده های قیمتی، کاربران می توانند بیش از یک پردازنده اینتل را پیدا نمایند.

پردازنده های رده بالا و پرچم دار

زمانی که صحبت از پردازنده های رده بالای اینتل می گردد، با توجه به مقدار توان موردنیاز کاربران با سه سری سروکار داریم. در رأس آن ها، پردازنده های سری Core X واقع شده است که نمونه های قدرتمندتر پرچم داران Core i9 محسوب می شوند. در حال حاضر، پردازنده i9-10900X صدر این جدول را به خود اختصاص داده است.

سری X هنوز بهبودهای نسل یازدهم پردازنده های اینتل را دریافت ننموده ولی نسل یازدهم سری Core i9 و i7 راهی بازار شده است. در حال حاضر Core i9-11900K پرچم دار سری i9 محسوب می گردد که مبتنی بر فناوری ساخت 14 نانومتری است. همچنین در سری i7 هم با پردازنده تازه نفس Core i7-11700K سروکار داریم. نسل یازدهم سری i9 و i7 شامل چندین پردازنده مختلف هستند که از بین آن ها می توانید دست به انتخاب بزنید.

پردازنده های میان رده و پایین رده

پردازنده های میان رده اینتل در دو سری i5 و i3 راهی بازار می شوند و تنوع بسیار زیادی دارند. نسل یازدهم این دو سری هم راهی بازار شده و از بین آن ها می توانیم به i5-11600K و i3-1115G4 به عنوان بهترین گزینه ها اشاره کنیم.

در زمینه پردازنده های پایین رده هم نباید سری پنتیوم را از قلم بیندازیم که به دو قسمت Pentium Gold و Pentium Silver تقسیم می شوند. از طرف دیگر، اینتل پردازنده های بسیار ارزان قیمت را به عنوان سری Celeron G راهی بازار می نماید. همان طور که می بینید، این شرکت در مقایسه با AMD برای پردازنده های پایین رده و میان رده تنوع بسیار بیشتری را ارائه می دهد.

پردازنده های گرافیکی

اینتل تا سال ها در زمینه گرافیک یکپارچه حرف زیادی برای گفتن نداشت ولی حالا وارد حوزه ساخت پردازنده گرافیکی شده است. سری پردازنده ها و کارت های گرافیک Iris Xe یک ورودی نسبتا جذاب در این حوزه محسوب می شوند ولی رقیب قدری به حساب نمی آیند. باید خاطرنشان کنیم این محصولات فعلا فقط برای سازندگان لپ تاپ ها و کامپیوترها عرضه می گردد و کاربران معمولی نمی توانند آن ها را بخرند. اگر اینتل بتواند مسائل پردازنده های خود را رفع کند، احتمالا توجه بیشتری به پردازنده های گرافیکی نشان می دهد و شاید به رقیب قدری تبدیل شوند.

سرور، شبکه و دیگر حوزه ها

همان طور که گفتیم، اینتل بسیار عظیمتر از شرکت AMD است و به همین خاطر در حوزه های متنوعی فعالیت دارد. به عنوان مثال، باید به پردازنده های سری Xeon اشاره کنیم که در زمینه سرورها نقش مهمی را ایفا می نمایند. همچنین نباید سری Atom را از قلم بیندازیم که قبلا برای گجت های کم مصرف استفاده می شوند ولی حالا برای بعضی سرورهای و تجهیزات شبکه پایین رده استفاده می شوند. ضمناً این شرکت در زمینه هایی مانند پردازنده های هوش مصنوعی و ساخت کامپیوترهای کوچک هم فعالیت دارد.

پردازنده های اینتل بهتر هستند یا AMD؟

نبرد اینتل و AMD همچنان ادامه دارد و قرار نیست به این زودی ها به خاتمه برسد. روی هم رفته AMD در طول فعالیت خود بعد از دستیابی به موفقیت های گسترده، به مدت چند سال از رقیب خود عقب مانده است. از سوی دیگر، اینتل همیشه نبض این بازار را در دست داشته و فقط به تازگی با پیشرفت خیره نماینده AMD، ضعف های این شرکت بیشتر به چشم آمده اند.

فناوری ساخت پردازنده های اینتل همچنان مشکل عظیمی محسوب می شوند و به نظر می رسد در آینده نزدیک هم این مسائل رفع نخواهند شد. نسل یازدهم پردازنده های اینتل مبتنی بر فناوری ساخت 10 نانومتری هستند و این شرکت برای ساخت پردازنده های پیشرفته خود باید به فناوری ساخت بین 10 تا 14 نانومتری بسنده کند. این در حالی است که AMD به بهره گیری از جدیدترین فناوری های ساخت ادامه می دهد.

AMD هم با تصاحب Xilinx می خواهد وارد بازارهای جدیدی بگردد تا فقط به عنوان سازنده پردازنده های مختص کاربران شناخته نگردد. اگرچه AMD هم به این زودی ها نمی تواند به حد و اندازه اینتل برسد، اما پیشرفت شگفت انگیز این شرکت باعث شده که دستیابی به چنین چشم اندازی امکان پذیر گردد.

در نهایت با توجه به شرایط فعلی محصولات این دو شرکت، پردازنده های کدام یک از آن ها جذاب تر هستند؟ برای پاسخ به این سؤال، پردازنده های AMD را توصیه می کنیم. پردازنده های این شرکت معمولا ارزش و توان بیشتری را در قبال مبلغ درخواست شده ارائه می دهند. باید خاطرنشان کنیم جدیدترین نسل پردازنده های اینتل نسبت به نسل قبلی ارتقای قابل توجهی به حساب نمی آیند.

شما چه فکر می کنید؟ برای کامپیوتر یا لپ تاپ خود استفاده از پردازنده AMD را ترجیح می دهید یا اینتل؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با ما و دیگران در میان بگذارید.

منبع: Android Authority

منبع: دیجیکالا مگ

به "اینتل در برابر AMD؛ کدام شرکت پردازنده های بهتری می سازد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اینتل در برابر AMD؛ کدام شرکت پردازنده های بهتری می سازد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید