خبرنگاران متهمان پرونده آلودگی هوا و آدرس غلط مازوت

به گزارش وبلاگ ساختمان، تهران- خبرنگاران- با تشدید آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور به ویژه تهران، بیش از هر چیز نام مازوت به عنوان مقصر آلودگی شنیده می گردد. وبینار تخصصی خبرنگاران رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران و معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست به پرسش ها در این خصوص پاسخ دادند.

خبرنگاران متهمان پرونده آلودگی هوا و آدرس غلط مازوت

همزمان با تشدید آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور و طرح مسائلی چون مازوت سوزی به عنوان یکی از دلایل آلودگی، اداره کل پژوهش و آنالیز های خبری وبلاگ ساختمان در میزگردی تخصصی به آنالیز دلایل این پدیده پرداخت. در این میزگرد مجازی که با حضور آرش حسینی میلانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران و داریوش گلعلی زاده معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست برگزار گردید، ابعاد مختلف موضوع آلودگی هوا در سال های اخیر در کنار راهکارهای متخصصان در این زمینه مورد واکاوی نهاده شد و از جمله شائبه مازوت سوزی در نیروگاه های تهران هم آنالیز شد.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر انتشار اطلاعات درست درباره آلودگی هوا در جامعه گفت: اگر اطلاعات درست از سوی سازمان محیط زیست یا دیگر سازمان ها در اختیار افکار عمومی قرار نگیرد، داده های نادرست جای آنها را می گیرد و مردم را دچار تشویش می نماید.

آلودگی هوا و موضوع مازوت سوزی

در این وبینار، داریوش گلعلی زاده معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست درباره طرح نام مازوت به عنوان عامل اصلی آلودگی هوا در یکی دو هفته اخیر توضیح داد: به دلیل دود سیاهی که هنگام سوختن مازوت به هوا می رود و می ماند، هر شخصی متوجه آن می شود و اساسا نمی توان استفاده از این سوخت را مخفی کرد.

وی فیلم های پخش شده در فضای مجازی را مربوط به نیروگاه شازند اراک و رامین اهواز دانست و شرح داد: گرچه من آمار مصرف سوخت نیروگاه های کشور را دارم و همکارانمان روزانه پایش می نمایند، اما مصرف مازوت را هر کسی با چشم می تواند تشخیص دهد. من به عنوان یک محیط زیستی می گویم که عامل آلودگی اخیر تهران مازوت نیست و چون سازمان محیط زیست موضوع را رصد می نماید، اگر جایی مازوت بسوزاند، اولین جایی که جلوی آنها را می گیرد، سازمان محیط زیست است.

گلعلی زاده در واکنش به پرسش خبرنگار وبلاگ ساختمان درباره مصاحبه هایی که از رئیس سازمان محیط زیست انتشار یافته، گفت: صحبتی که در ابتدا از قول دکتر کلانتری، ریاست محترم سازمان محیط زیست مطرح شد، بازنشر مصاحبه سال گذشته ایشان بود. سال گذشته به دلیل شرایط تحریمی صادرات مازوت دچار مشکل شد و جا برای نگهداری مازوت نبود، اما همان سال گذشته مشکل صادرات حل شد و سال جاری همه مازوت ها را می توان صادر کرد. سال جاری مشکل مازوت مازاد نداریم و مشکل سال جاری افزایش مصرف خانگی گاز است.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با رد شائبه استفاده از مازوت در نیروگاه هایی چون نیروگاه اسلام آباد اصفهان و شاهین شهر، درباره علت آلودگی هوا گفت: منابع آلاینده ثابت و متحرک همچنان اصلی ترین دلایل آلودگی هوا در شهرهای ما به شمار می آیند و فراوری ناکس که توسط این منابع و نیروگاه ها فراوری می شوند، باعث آلودگی هوا می شود، باید توجه داشت نیروگاه ها در صورت استفاده از سوخت گاز نیز آلودگی ناکس فراوری می نمایند و این فرآیند اجتناب ناپذیر است. اما میزان گاز دی اکسید گوگرد همیشه در شرایط پاک بوده و در صورت افزایش تا میزان 70 یا 80 نیز هرگز از حد قابل قبول بالاتر نرفته است.

منبع اصلی فراوری دی اکسید گوگرد در پایتخت

گلعلی زاده در ادامه در خصوص منابع اصلی دی اکسید گوگرد در تهران افزود: طبق آنالیز های دقیق به عمل آمده در روی نقشه های آلایندگی شهر تهران، مهمترین مراکزی که درصد بالای دی اکسید گوگرد را نشان می دهند، مناطق نزدیک به بزرگراه های پیرامون شهر تهران مانند بزرگراه آزادگان، امام علی(ع)، امام رضا(ع) و جاده مخصوص کرج بوده اند که با تردد خودروهای سنگین و فرسوده روبروند و به هیچ وجه مراکز سنجش بخش های مرکزی و داخل شهر تهران از افزایش دی اکسید گوگرد گزارش نداده اند. دلیل آلودگی این خودروها نیز می تواند دو مورد باشد: نخست اینکه مراکز ارائه سوخت در حومه شهر بعضا استاندارد یورو 4 را ندارند و میزان گوگرد این سوخت ها گاه تا 50 ppm نیز گزارش شده است و همین سوخت نامناسب و غیر استاندارد، اصلی ترین دلیل آلایندگی خودروهای سنگین و فرسوده به شمار می آید. دلیل دوم به فرسودگی و غیراستاندارد بودن خودروها باز می شود چرا که این خودروها فاقد فیلتر جاذب دوده هستند و بدین خاطر آلودگی بیشتری نسبت به خوروهای مشابه و استاندارد ایجاد می نمایند. حال فرض کنید این خودروهای سنگین و فرسوده در این شرایط وارونگی هوا و سکون آب و هوایی، وارد مناطق شهری شوند و با انباشت و تجمع آلاینده های خود تا حد زیادی فضای شهری را با چالش آلودگی روبرو سازند.

معاون مرکز ملی هوا سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره جریان وزش باد و هوا در شهر تهران اضافه نمود: در روز، باد از جنوب تهران به شمال تهران همه آلودگی ها را از سمت شهر ری به سمت شمال تهران حمل می نماید و در آنجا نیز در برخورد با کوه های البرز در مناطق شمالی گیر می افتد و گاهی این آلودگی تا لواسان نیز امتدا می یابد؛ به طوری که شاخص آلودگی در لواسات نیز گاهی تا 190 افزایش می یابد.

گلعلی زاده درباره نیروگاه مازوت سوز قزوین نیز شرح داد: نیروگاه قزوین که سوخت مازوت می سوزاند، به هیچ وجه آسیبی به شهر تهران و البرز نمی زند و راستا باد اگرچه از غرب به شرق و به سمت تهران است، اما این آلودگی ها در شهرهایی چون اشتهارد و محمدشهر تخلیه می شود. البته این شرح ضروری است که سازمان محیط زیست نسبت به آلودگی این شهرها نیز حساسیت زیادی دارد اما به دلیل تهویه سریع هوا در این دو شهر و با توجه به اینکه مراکز آلودگی صنعتی در این دو شهر وجود ندارد، به هیچ وجه جای نگرانی برای انباشت آلودگی در این دو شهر و به طور کلی استان تهران و البرز، از سمت نیروگاه قزوین وجود ندارد.

شورای شهر و پرونده مازوت سوزی در جنوب تهران

سید آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران در خصوص احتمال مازوت سوزی در سال گذشته و آنالیز شورای شهر درباره این موضوع گفت: سال 98، در یک بازه زمانی 15 تا 20 روزه، شورای شهر تهران به منظور رصد و مراقبت از فضای شهری، میزان آلودگی هوا در مناطق مختلف تهران را مورد پایش قرار داد. بر طبق این واکاوی که با همکاری شرکت کنترل کیفیت هوا انجام شد، درصد گاز دی اکسید گوگرد نسبت به مقطع مشابه سال گذشته در آذر ماه، حدود 40 تا 50 درصد افزایش را در مناطق جنوبی 16، 18، 19 و 20 نشان می داد و تراکم آلودگی ناشی از گوگرد در این مناطق، 3 تا 5 روز ادامه داشت، اما در سایر مناطق شهر تهران آلودگی دی اکسید گوگرد مشاهده نشد.

آرش حسینی میلانی و داریوش گلعلی زاده

وی ادامه داد: البته شورای شهر با هشدار و اطلاع رسانی در این مورد، از سازمان حفاظت از محیط زیست خواست دیده بانی دقیق تری نسبت به آن داشته باشد. در نهایت اداره کل محیط زیست تهران، آذر ماه به طور رسمی و کتبی به ما خاطرنشان کرد در نیروگاه ها و صنایع تهران تا آخر آذر ماه سال جاری، هیچ اثری از مازوت سوزی مشاهده نشده و همه آنها از گاز استفاده نموده اند.

رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با بیان اینکه پس از آن، مکاتبه ای میان شورای شهر تهران و سازمان محیط زیست صورت نگرفت، اما همچنان شورا نگران افزایش میزان دی اکسید گوگرد در فضای شهر تهران است، گفت: تاکید می کنم دلیل آلودگی شهر تهران در روزها و هفته های اخیر نه دی اکسید گوگرد، بلکه ذرات ریز معلق در در هواست. این موضوع بیش از هر چیز نشانگر آن است که باید میزان آلایندگی صنایع و منابع ثابت آلاینده در حریم یا مجاور شهر تهران نیز مورد رصد و وارسی دقیق قرار گیرد.

حسینی میلانی اضافه نمود: در سال های قبل تنها بر کنترل آلودگی در داخل شهر تمرکز می شد اما به نظر می رسد در شرایط کنونی رصد دقیق میزان آلایندگی در منطقه شهری تهران و حریم آن نیز باید در دستور کار قرار گیرد.

مشروح این میزگرد در روزهای آینده در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

منبع: ایرنا

به "خبرنگاران متهمان پرونده آلودگی هوا و آدرس غلط مازوت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران متهمان پرونده آلودگی هوا و آدرس غلط مازوت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید