قبل، حین و بعد از زلزله چه باید کرد؟ ، 19 نکته کلیدی
به گزارش وبلاگ ساختمان، آمار های جهانی از این حوادث و گستره عوارض آن ها نشان می دهد که بیشتر بلایای این چنینی اجتناب ناپذیر بوده و با تغییراتی در محیط، منابع و جمعیت همراهند و جوامع را نیز به شدت تحت تأثیر قرار می دهند. اینکه بدانیم صدمات ناشی از زلزله را چطور کنترل کنیم، نقش کلیدی در کاهش آسیب های جدی تر و مدیریت بحران دارد.
زلزله از آن دست اتفاقاتی است که به طور غیرمنتظره و در هر زمانی ممکن است رخ دهد، از همین رو می بایست از برنامه ریزی ها و اقدامات لازم جهت کاهش صدمات احتمالی زمین لرزه مطلع بود و آن ها را قبل، حین و بعد از آغاز زلزله اعمال کرد.
زمین لرزه شامل هرگونه لرزش ناگهانی زمین است که در اثر عبور امواج لرزه ای از دل صخره های زمین ایجاد می گردد. این امواجِ لرزه ای زمانی ایجاد می شوند که نوعی انرژی ذخیره شده در پوسته زمین به طور ناگهانی آزاد گردد؛ معمولاً هنگامی که توده سنگ ها به هم فشار می آورند، ناگهان می شکنند و روی یکدیگر می لغزند.
تغییرات جوی، دست کاری های انسانی در طبیعت و پیشرفت روزافزون فناوری عواملی هستند که در دنیای امروز آسیب پذیری جوامع و بروز بلایا را افزایش داده اند.
آمار های جهانی از این حوادث و گستره عوارض آن ها نشان می دهد که بیشتر بلایای این چنینی اجتناب ناپذیر بوده و با تغییراتی در محیط، منابع و جمعیت همراهند و جوامع را نیز به شدت تحت تأثیر قرار می دهند. اینکه بدانیم صدمات ناشی از زلزله را چطور کنترل کنیم، نقش کلیدی در کاهش آسیب های جدی تر و مدیریت بحران دارد.
پیش از وقوع زلزله ضروری است این نکات را بدانیم:
مطمئن شوید که یک کپسول آتش نشانی، جعبه یاری های اولیه، یک رادیو، یک چراغ قوه و باتری های اضافی در منزل دارید.
سعی کنید یاری های اولیه را بیاموزید.
نحوه قطع گاز، آب و برق را یاد بگیرید.
حتماً با خانواده برنامه ریزی کنید که بعد از زلزله، اگر کنار هم نبودید، کجا یکدیگر را دیدار کنید.
اجسام سنگین را در قفسه ها و در ارتفاعات نگذارید، چرا که در هنگام وقوع زلزله، امکان سقوطشان وجود دارد.
اثاثیه سنگین، کمد ها و وسایل را به دیوار ها یا زمین متصل کنید یا بچسبانید.
در مانور های زلزله در مدارس یا محل کار خود شرکت کنید تا نحوه مواجهه با این حادثه را یاد بگیرید.
در حین وقوع زلزله چه باید کرد؟
در وهله نخست خونسردی خود را حفظ کنید.
اگر داخل خانه هستید، روبه روی دیواری نزدیک مرکز ساختمان قرار گیرید، زیر صندلی های سنگین یا میز های محکم بروید و از پنجره ها و در های خروجی دوری کنید. سر، صورت و گردن خود را به یاری دست ها بپوشانید.
اگر خارج از منزل هستید، در فضای باز و دور از تیر های برق یا هر چیزی که امکان سقوط آن وجود دارد، بمانید. از نزدیک شدن به ساختمان ها بپرهیزید، زیرا احتمال سقوط اشیا از داخل ساختمان یا ریزش خود ساختمان روی شما وجود دارد.
اگر درون اتومبیل هستید، آن را متوقف کنید و تا زمانی که زلزله متوقف گردد، داخل ماشین بمانید.
از آسانسور استفاده نکنید، زیرا احتمال توقف یا سقوط آن وجود دارد و اگر داخل کابین آسانسور هستید، با اولین توقف از داخل آن خارج شوید.
بعد از زلزله چه کنیم؟
اگر خود و اطرافیانتان صدمه ای دیده اید، تا زمان رسیدن نیرو های امدادی بهتر است با ارائه یاری های اولیه از بدترشدن شرایط جلوگیری کنید. اگر فردی خونریزی دارد، مستقیماً روی زخم فشار وارد کنید، برای این کار از گاز استریل یا پارچه تمیز بهره ببرید. اگر فردی نفس نمی کشد، احیای قلبی ریوی را انجام دهید. سعی نکنید افرادی که به شدت صدمه دیده اند را جابه جا کنید، مگر اینکه در معرض آسیب بیشتری باشند. برای گرم نگه داشتن، افراد مجروح را با پتو بپوشانید.
لوله های آب، گاز و سیم کشی برق را آنالیز کنید و در صورت مشاهده هرگونه آسیب دیدگی، شیر های اصلی را ببندید و جریان برق را قطع کنید. اگر بوی گاز را در فضا حس کردید، تمام پنجره ها و در ها را باز کنید، ترجیحاً محل را ترک کنید و به آتش نشانی گزارش دهید.
برای دریافت اخبار از رادیو بهره ببرید.
از ساختمان های آسیب دیده دوری کنید.
مراقب شیشه های شکسته و آوار های ریخته بر زمین باشید. چکمه یا یک کفش مقاوم بپوشید تا پاهایتان صدمه نبیند.
اگر در مدرسه یا محل کار هستید، برنامه یا دستورالعمل های اضطراری را دنبال کنید.
احتمال پس لرزه وجود دارد، خونسردی خود را حفظ کنید و آمادگی لازم برای کنترل شرایط را داشته باشید.
منبع: خبرآنلاین
منبع: فرادید