فراوری نهال کشت بافتی با اجرای 43 پروژه توسعه می یابد
به گزارش وبلاگ ساختمان به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کارشناسان بر این باورند که یکی از دلایل عمده عدم توسعه کشاورزی و باغداری در ایران به علت پایین بودن مقدار استفاده از فناوری های نوظهور و روش های کشت نوین در کشور است.
هنوز هم بخش بزرگی از باغات و زمین های کشاورزی با روش های سنتی مدیریت و کشت می شوند. راه هایی که پاسخ گوی احتیاج آینده بشر نیستند. ازدیاد جمعیت و افزایش تقاضا در این بازار، کشاورزان، باغداران و مدیران این حوزه را ملزم به استفاده از روش های نوین و فناوری های نوظهور می نماید.
یکی از روش های نوین در این عرصه، استفاده از کشت بافتی است. در واقع کشت بافت گیاهیمجموعه ای از پروتکل ها است که برای کشت سلول، بافت یا اندام گیاهی در یک محیط مشخص و سترون استفاده می گردد. با یاری این تکنیک، می توان تعداد قابل توجهی گیاه بدون بیماری و به شکل پربازده فراوری کرد.
این روش کارآمد با اجرای 43 طرح، با حمایت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و به وسیله شرکت های دانش بنیان در حال انجام است. این طرح ها شامل 3 پروژه فراوری نهال میوه سیب، گلابی و به، 10 طرح فناورانه برای فراوری نهال میوه های هسته دار همانند آلبالو، هلو، گیلاس، زردآلو و غیره، 10 پروژه فراوری نهال پسته، گردو و غیره، 10 طرح فراوری نهال میوه های دانه ریز (انگور) و 10 پروژه ملی برای فراوری نهال میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری(مرکبات) می گردد.
هدف از این برنامه، احیای باغات آلوده به ویروس با استفاده از تکنولوژی کشت بافت و افزایش صادرات محصولات باغبانی به ارزش حدود 1.7 میلیارد دلار است. آمارها گواه این است که حداقل 50 درصد باغات کشور آلوده به انواع ویروس و ویروئید است.
این آلودگی تا قبل از مرحله بلوغ درختان (فراوری میوه) به حالت نهان است و علائم آن چند سال پس از ایجاد باغ ظاهر می گردد و هیچ گونه درمانی برای آن وجود ندارد. تنها راه چاره، استفاده از نهال های عاری از ویروس حاصل از تکنولوژی کشت بافت است. احیای باغات موجب افزایش 25 درصدی فراوری انواع محصولات باغی می گردد.
منبع: خبرگزاری مهر