هشدار؛ این چند علامت زنگ خطر آغاز پارکینسون است
به گزارش وبلاگ ساختمان، در این مطلب به علائم، روش های تشخیص، درمان و توصیه های تغذیه ای برای مبتلایان پارکینسون پرداخته ایم.
بیماری پارکینسون (PD) نوعی اختلال عصبی است که با از بین رفتن مروری سلول های دوپامین ساز مغز بروز پیدا می نماید.
علائم پارکینسون چیست؟
این بیماری با علائم حرکتی و طیف گسترده ای از عوارض شامل اختلالات شناختی، اختلالات سلامت روان، اختلالات خواب و درد و ... همراه است. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری نیز در طول دوره بیماری خود دچار زوال عقل می شوند. علائم شایع بیماری شامل موارد زیر است:
سفت شدن عضلات و کندی حرکت
لرزش دست و سایر اندام ها
راه رفتن نامتناسب به گونه ای که پاها روی زمین کشیده می شوند و فاصله پاها بیش از حالت طبیعی است.
قامت خمیده
اختلال بلع و آبریزش دهان
کاهش توانایی های ذهنی
حرف زدن آرام و ضعیف
پوست چرب و تعریق زیاد
بی خوابی
تغییرات خلقی و افسردگی
توجه داشته باشید که علائم بیماری پارکینسون شروعی تدریجی دارد و نشانه ها در آن به آرامی پیشرفت می نمایند.
روش تشخیص پارکینسون
انجام سی تی اسکن، پایش علائم بیماری مانند لرزش، کندی حرکات، سفتی عضلات و ناپایداری شرایط بدن و واکنش مثبت بدن بیمار به داروی لوودوپا از جمله روش های تشخیص پارکینسون به وسیله پزشکان است.
درمان بیماری پارکینسون
تا به امروز درمانی قطعی برای کند شدن رشد بیماری، توقف بیماری و یا بهبود کامل کشف نشده است اما داروی لوودوپا هم اکنون برای بهبود علائم بیماری تجویز می گردد. در مراحل پیشرفته بیماری در برخی بیماران عمل تحریک عمقی مغز به وسیله پزشک پیشنهاد می گردد.
نکات تغذیه ای در مبتلایان پارکینسون
واحد ساختمانی پروتئین، اسید آمینه است؛ برخی از اسیدهای آمینه با داروی لوودوپا در جذب از دستگاه گوارش رقابت می نمایند و مقدار ورود آن به جریان خون و مغز را تغییر می دهند که از جمله منابع غذایی اصلی این اسیدهای آمینه، شیر، پنیر، کنسرو ماهی تن، گوشت مرغ و بوقلمون و گوساله است که در برخی بیماران، علائم ممکن است با حذف یا به حداقل رساندن این منابع در وعده های غذایی، کاهش یابد؛ البته باید توجه داشت که محدودیت بیش از حد دریافت پروتئین در این بیماران می تواند با کاهش توده عضله منجر به کاهش توان عملکردی بیمار مبتلا به پارکینسون گردد.
برترین نوع رژیم غذایی در افراد مبتلا به پارکینسون افزایش دریافت غذاهای گیاهی و مصرف ماهی و آجیل ها و دانه های روغنی به عنوان منبع مناسب برای تامین پروتئین است. بعلاوه برای کاهش تداخل غذا و دارو بهتر است دارو با معده خالی خورده گردد. به عبارت دیگر دارو یک ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا به خصوص غذاهای پروتئینی (انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ) مصرف گردد.
بیماران مبتلا به پارکینسون باید از مصرف قهوه و مواد حاوی کافئین پرهیز نمایند. برخی بیماران ممکن است دچار اختلال در بلع شوند که برای این بیماران باید رژیم غذایی نرم و مایع به وسیله متخصص تغذیه تجویز گردد.
منبع: گردشبان