10 عامل اصلی ایجادکننده استرس در زندگی را بشناسید
به گزارش وبلاگ ساختمان، عوامل اصلی ایجاد کننده استرس در زندگی آن هایی هستند که بسیاری از ما در مراحل مختلف زندگی خود تجربه نموده ایم. این عوامل استرس زا می توانند زندگی و شخصیت افراد را تغییر دهند. علاوه بر این این پتانسیل را دارند که دیدگاه افراد نسبت به مسائل را کمی تغییر داده و آن ها را با دگرگونی نگرششان نسبت به مسائل قوی تر سازند.
همان طور که می دانید، استرس یکی از بخش های طبیعی زندگی است که اغلب افراد ترجیح می دهند آن را حذف نمایند. بعضی افراد بیشتر در معرض استرس داشتن قرار دارند و استرس به دلایل مختلف مانند خلق و خو، ویژگی های شخصیتی ذاتی و نحوه واکنش نشان دادن به موقعیت های چالش برانگیز به شیوه های مختلف بر زندگی افراد تاثیر می گذارد. بعضی افراد به صورت طبیعی تاب آوری و تحمل بیشتری دارند در حالی که سایر افراد نسبت به استرس حساس تر بوده و واکنش بیشتری نشان می دهند.
خبر خوب این است که اگرچه نمی توانیم حالت طبیعی بدن را تغییر دهیم، اما مطالعات نشان داده اند که می توانیم گام هایی را برای بهبود مقدار تاب آوری خود برداریم. در ادامه در این مطلب به آنالیز 10 عامل اصلی ایجاد نماینده استرس در زندگی و راهکارهای مقابله با آن ها می پردازیم.
عوامل اصلی استرس زا در زندگی
پیش از آن که به آنالیز این که چگونه می توانیم تاب آوری خود را بهبود دهیم و به مقابله با عوامل ایجاد نماینده استرس در زندگی بپردازیم، در ابتدا باید عوامل اصلی ایجاد نماینده استرس را بشناسیم. در ادامه 10 مورد از اصلی ترین عوامل معرفی شده اند.
1. مرگ عزیزان
به طور کلی به احتمال زیاد این اتفاق سخت ترین رویداد زندگی برای مقابله کردن به شمار می رود. هنگام از دست دادن یکی از عزیزان با حجم بسیار زیادی از احساسات روبه رو می شویم و به سختی می توانیم جایگاه خود در این جهان را بدون آن فرد پیدا کنیم. غم فرآیند پیچیده ای است که برای همه افراد یکسان نیست. کنار آمدن با مرگ عزیزان احتیاج به صبر، درک و مهربانی با خود دارد.
2. طلاق یا جدایی
طلاق یا جدایی به دلایل بسیاری از نظر روان شناختی آسیب زننده است؛ زیرا بسیاری از افراد دچار شوک، احساس ضعف، خیانت، آشفتگی و دل شکستگی می شوند. مشابه مرگ عزیزان، در خصوص طلاق هم پس از آن بازسازی هویت خود در جهان می تواند ترسناک و استرس زا باشد.
3. جابه جایی، خرید یا فروش خانه
از هزینه اقتصادی جابه جایی، وام گرفتن و قرار گرفتن در محیط تازه گرفته تا فرایند خرید، فروش و جابه جایی خانه، همه این موارد حتی برای آرام ترین افراد هم استرس ایجاد می نمایند.
4. بیماری یا آسیب جدی
این رویداد تغییردهنده زندگی می تواند به چندین روش چالش برانگیز زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. توانایی انسان در گذراندن زندگی و روشی که به آن عادت نموده است و بعلاوه تعامل با اجتماع می تواند به صورت ناگهانی زیر سوال برود. علاوه بر این احساس عدم اطمینان درباره آینده، ناراحتی از وابستگی به دیگران برای یاری کردن و از دست دادن استقلال هم در پی بیمار شدن به وجود می آیند.
5. از دست دادن شغل
از دست دادن شغل می تواند مانند از دست دادن بخش بزرگی از هویت به نظر برسد به ویژه هنگامی که از فرد سوال می گردد به چه کاری مشغول هستی. از دست دادن شغل توانایی فرد در تامین خود یا خانواده را تحت تاثیر قرار داده و موجب ایجاد احساس عدم اطمینان درباره آینده و برجسته سازی ناامنی ها می گردد.
6. ازدواج
ازدواج یکی از عوامل خوب ایجاد نماینده استرس است. یادگیری زندگی کردن با یک فرد دیگر و عادت کردن به بخشی از زوج متاهل بودن که شامل مسئولیت ها و انتظارهای بیشتر است می تواند چالش برانگیز باشد.
7. افزایش تعهدهای اقتصادی و تصمیمات مرتبط با پول
مسئولیت های اقتصادی بیشتر یا الزام به گرفتن تصمیم هایی که مربوط به پول هستند، می توانند ریشه بسیاری از بزرگترین ناامنی ها و ترس ها شوند. علاوه بر این، احساس به دام افتادن در شغل و احساس احتیاج همیشگی به اینکه همیشه برای همگام شدن با احتیاجهای اقتصادی باید حرکت صعودی وجود داشته باشد می تواند منجر به بروز استرس در افراد گردد.
8. بازنشستگی
فکر کردن به بازنشستگی یکی دیگر از عوامل جالب ایجاد نماینده استرس است؛ زیرا بسیاری از افراد زندگی خود را برای زمان بازنشستگی برنامه ریزی می نمایند. برای افرادی که این کار را انجام می دهند، بازنشستگی یک تغییر اساسی و یک هویت تازه به شمار می رود. داشتن عایدی ثابت و درک این موضوع که در نیمه دوم زندگی خود هستید می تواند باعث ایجاد استرس گردد.
9. مراقبت از اعضای بیمار یا مسن خانواده
این کار نه تنها از نظر جسمی و فکری فرسایشی است بلکه آسیب های بسیاری را ایجاد می نماید. با افزایش مسئولیت، بسیاری از افرادی که مراقبت را انجام می دهند نمی توانند به مقدار کافی از خودشان مراقبت نمایند، بنابراین مسائل جسمی و فکری بسیاری برایشان به وجود می آید.
10. حوادث تروماتیک (سانحه طبیعی، جرم، خشونت، شیوع بیماری)
حوادث تروماتیک آسیب روانی بر جای می گذارند. چالش های بسیاری وجود دارند که در این دسته قرار می گیرند اما به نظر می رسد مشکل اصلی ایجاد احساس ضعف است.
چگونه با عوامل استرس زا کنار بیاییم؟
به علت اینکه تاثیر استرس روی هر فرد فرق دارد، برترین راهکار ها و استراتژی ها هم بسته به فرد متفاوت هستند و این بدان معنا است که هیچ دستورالعمل کلی ای برای همه وجود ندارد. استفاده از برنامه مبتنی بر استراتژی بر اساس هر فرد موثرترین روش برای مدیریت عوامل استرس زا است.
نکته مهم و قابل توجه این است که تا چه مقدار می توانیم استرس روزمره خود را به خوبی مدیریت کنیم این مساله نمایانگر این است که در مدیریت استرس های رویدادهای تغییر دهنده زندگی چقدر پیروز خواهیم بود.
تمرین پیوسته عادت های سالم اساس مدیریت استرس است. انتظار برای پیاده سازی استراتژی ها تا زمان رخ دادن یک حادثه تروماتیک، اثربخشی استراتژی را سختتر می سازد. در صورتی که تا زمان اتفاق افتادن رویدادهای تروماتیک، استرس زا و تغییردهنده زندگی صبر کنید و سپس برای پیاده سازی عادت های تازه کوشش کنید به سختی می توانید نتیجه دلخواهتان را کسب کنید.
در ادامه 12 راهکار برای مقابله موثر با عوامل اصلی ایجاد نماینده استرس در زندگی معرفی شده اند.
1. از احساسات خود مطلع باشید
به خودتان اجازه دهید که احساساتی که پیرامون رویداد استرس زا دارید را درک نموده و پردازش کنید. این قسمت مهم ترین بخش برای شروع کار است. همه این رویدادها می توانند احساسات اصلی را برانگیزند. ممکن است فردی باشید که ژورنال نویسی، صحبت کردن با دوست یا نقاشی کردن را دوست دارید. در صورتی که مطمئن نیستید چه کاری برایتان مفید و موثر است، یکی از کارها را برای مدت کوتاهی (پنج تا ده دقیقه) امتحان کنید و کار را از آن جا شروع کنید.
2. با خودتان صحبت کنید
صحبت کردن با خود یکی از قسمت های حیاتی درباره چگونگی تفسیر درونی استرس در زندگی مان است. احساسات خود را بپذیرید و از آن ها مطلع باشید؛ اما مراقب باشید استرس خود را با گفتن عبارت های منفی و قضاوتی به خودتان درباره موقعیت یا چگونگی مدیریت آن تشدید نکنید.
سعی کنید روی متوقف کردن تفسیر منفی کار کنید و همانطور که با دوست یا فرد مورد علاقه خود رفتار می کنید با خودتان با مهربانی و دلسوزی رفتار نموده و خود را به عبور از این موقعیت استرس زا در زندگی تشویق کنید.
3. تغذیه مناسب داشته باشید
تغذیه مناسب نه تنها به پشتیبانی از سیستم ایمنی سالم یاری می نماید، بلکه منجر به افزایش انرژی شده و منجر به تنظیم سطح کورتیزول می گردد. استرس داشتن منجر به خوردن غذای بیشتر شده که اضطراب را افزایش می دهد. باید غذاهایی مانند غذاهای غنی از پروتئین و غذاهای سرشار از ویتامین B را بخورید که استرس و اضطراب را کاهش می دهند.
4. آب بنوشید
یکی از بدترین چیزهایی که هنگام استرس داشتن می توانید انجام دهید این است که دچار کم آبی شوید. حتی در صورتی که به طور میانه دچار کم آبی شوید احساسات اضطراب، افسردگی و کاهش انرژی به سراغتان می آیند و به سختی می توانید تفکر شفاف داشته باشید.
5. سعی کنید خواب کافی داشته باشید
این راهکار هم سخت است زیرا برخلاف نوشیدن آب کافی که می توانیم خودمان را مجبور به انجام آن کنیم، هنگامی که فکر بسیاری در سر داریم خوابیدن کار آسانی نیست. خواب بهتر به مدیریت ساده تر احساسات و حتی بازیابی از یک موقعیت استرس زا یاری می نماید. برای پیروزیت بیشتر به بهداشت خواب خود توجه داشته باشید.
6. ورزش کنید
تحقیقات بسیار زیادی وجود دارند که از تاثیر ورزش در مقابله با استرس پشتیبانی می نمایند. ورزش و فعالیت موجب افزایش اندورفین، بهبود خواب، بهبود خلق و خو، پاکسازی فکر و یاری به خنثی کردن آثار استرس می شوند.
7. به اطراف خود توجه کنید
به اطراف خود از جمله محیط فیزیکی، افرادی که با آن ها در ارتباط هستید، برنامه هایی که دیدن می کنید و اخباری که می خوانید توجه کنید. این کار یکی از اصول انعطاف پذیری عصبی است. مغز انسان مانند یک اسفنج است و هر چیزی که در معرض آن قرار بگیریم را جذب نموده و جهانی درونی مان را از آن جا می سازد. در صورتی که فکر خود را در معرض آرامش، سکوت، عشق، افراد و محیط سازگار قرار دهید همان ها را جذب می کنید؛ اما در صورتی که در معرض چیزهای مخالف آن باشید همان چیزهای منفی را جذب می کنید.
8. حد و مرز معین کنید
دانستن این موضوع که در زمان استرس چه چیزی را می توانید تحمل کنید موضوع مهمی است. محافظت از انرژی، معین حد و مرز و پاییندی به آن ها مهم ترین نکته ها هستند. اشکالی ندارد که خواسته ها و احتیاجهای خود را بگویید. افراد دیگر آن ها را درک می نمایند. در غیر اینصورت، درک نشدن به وسیله دیگران علت قطعی برای لزوم معین حد و مرز به شمار می رود.
9. تنفس، مدیتیشن و آرامش را تمرین کنید
برای تمرکز و آرامش بیشتر فکر مطلعی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. مطالعات نشان داده اند که فکر مطلعی ساختار و فعالیت مغز را در حوزه تنظیم توجه و احساس تغییر می دهد. ساختار مغز خود را به سمت مثبت تغییر دهید.
10. سیستم پشتیبانی خوب داشته باشید
با افراد دیگر در ارتباط باشید. با دوستان، خانواده یا گروه حمایتی ای که نشان داده اند در مدیریت استرس موثر هستند و موجب ارتقای احساساتی مانند اعتماد، امنیت و راحتی که واکنش بدن به استرس را کاهش می دهند می شوند، تعامل داشته باشید.
11. یک روتین داشته باشید
مطلعی از انتظارهای روزانه به کاهش اضطراب و استرس یاری می نماید. علاوه بر این داشتن روتین می تواند جالب بوده و سلامتی کلی جسمی و فکری را بهبود دهد.
12. راهی برای پذیرفتن استرس پیدا کنید
بعضی از تحقیقات تازه توصیه می نمایند که برای داشتن فکریتی که پذیرای استرس است کوشش کنید. این راهکار در نگاه اول کمی عجیب به نظر می رسد، اما پذیرفتن استرس به این علت مهم است که تفسیر ما از استرس منجر به واکنش مان در مقابل آن می گردد. توصیه می گردد سعی کنید باورهای مختلفی درباره استرس ایجاد کنید. به عنوان مثال، خود را به گونه ای ببینید که قادر به مدیریت استرس و حتی یادگیری و رشد از چالش هایی که با آن روبرو می شوید هستید و استرس را به عنوان بخش طبیعی ای از زندگی خود ببینید.
بسته به اینکه به خودتان درباره موقعیت استرس زا چه چیزی می گویید می توانید چیزی به نام ایمن سازی در برابر استرس را ایجاد کنید. این کار باعث می گردد فکر چند ساعت بعد از یک رویداد استرس زای شدید سیم کشی های سنگین مجددی را انجام دهد. این چینش مجدد تاثیری روی فکر ایجاد می نماید که به ما در مدیریت مواردی که در شرایط استرس زای آینده اتفاق می افتند یاری می نماید.
در سرانجام
متاسفانه هر انسانی در معرض تجربه کردن بعضی رویدادهای بزرگ تغییردهنده زندگی است. هیچ کس نمی تواند به صورت کامل برای مقابله با چنین شرایطی آماده گردد؛ اما داشتن عادت های خوب روزمره می تواند شرایط را کمی قابل تحمل تر سازد. گاهی اوقات نیز استرس می تواند غیرقابل تحمل گردد؛ در چنین شرایطی به پزشک مراجعه نموده و احساسات خود و احتیاج به یاری را با او در میان بگذارید.
منبع: Lifehack
منبع: دیجیکالا مگ